het jaar van het recht op verandering.


 

Het is een ouderwets gegeven, staken. Ik weet niet of je er iets mee bereikt. Overal komen jongeren op straat. Indignados. Occupy. Frietrevolutie. Arabische Lente. We are the 99%. Maar niet alleen jongeren hebben het recht om te protesteren. Om zich te informeren. Om iets te veranderen. Je hebt het recht om te staken. Om nog jouw ouderwetse manier van protest uit te oefenen. Om jouw plaats in de geschiedenis op te eisen.

We hebben allemaal het gevoel dat we stilstaan. Steeds vaker. Soms letterlijk: op de trein, bijvoorbeeld. We ervaren al drie jaar de ene crisis na de andere: financieel, economisch, politiek, samenlevings-. Vandaag stond ons land stil, omdat mensen staakten. Maar onze levens gingen verder. Daar hebben we de kracht voor.

Misschien moeten we ons niet te veel zorgen maken. Misschien komt het allemaal goed. Maar het voelt juister aan, en dat is goed, als we allemaal proberen ook een stem te hebben in de veranderingen die op ons afkomen. Dat is democratie. En ook democratie moet veranderen. Het is onze taak haar daarop te wijzen, en ons goed te informeren over manieren waarop dat kan.

Hoe meer we nu op straat komen, hoe bewuster we kiezen, hoe minder we ons neerleggen bij wat is, hoe meer we samen overleggen over de toekomst, hoe hoe meer er zal veranderen. En dat is goed.

2011 was het jaar van ons recht op beterschap. Laat 2012 dat van de verbetering zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s