Boe aan Geert

Dit stukje is lucht. Want alles wat ik kan zeggen over ‘Fitna’, de lang aangekondigde en – ook door mij – gevreesde “film” (let op de aanhalingstekens) van Geert Wilders, is “boe”. Immers, Geert:

  • Wat je gemaakt hebt, kunnen we geen film noemen. Knippen van Youtube kan ik ook, en plakken evenzeer. Boe.
  • Controversieel? Nee. Dus: geslaagd? Nee, want je wilde controversieel zijn. Boe.
  • Zelfs moslims liggen er niet wakker van. Hoewel ze dat eigenlijk wel zouden moeten.
  • Wij zouden hier allemaal wakker van moeten liggen, maar we negeren je wijselijk en dat heelt ons. Vijf jaar geleden hadden we jou niet kunnen negeren**.
  • Een spanningsboog opbouwen kun je niet: noch in de film zelf, noch in de communicatie eromheen. Wat je wilde was aandacht *voor* en *na*, wat je kreeg was een vroegtijdige ejaculatie. Na lancering blijft er niets meer van je over.
  • Wat we verwachtten was bioscoopwaardig, wat je maakte is spuuglelijk. Zowel montage, kadrering en geluid als “scenario” zijn van prepuberaal niveau, Youtube-waardig, maar gespeend van enige mise-en-scene of andere cinematografische weet-hoe. Over creativiteit zwijg ik hier, of ik beledig haar.
  • En dan de ontbrekende inhoud: zoals Mia Doornaert al zei in TerZake, luttele kwartieren na je ondergang: eenzijdige belichting is een eeuwenoud procédé, waar sinds de lancering van CNN nog nooit iemand niet heeft doorheen gekeken. Wij houden democratisch gezien graag vast aan hoor-en-wederhoor, en wie neemt ons dat nu nog kwalijk. Niemand gelooft nog dat de Koranverzen die je zo handig ‘citeert’ niet uit hun context gerukt, niet onprofessioneel vertaald en niet  van hun symbolische betekenis, laat staan historische relevantie, ontdaan zijn. Niemand die niet weet dat moslims niet alleen maar bezig zijn met terroristische aanslagen of de evocatie van haat. “Boe”, maar ook “bravo” aan het westen, inderdaad, althans aan zij die daar de werkelijke vrijheid prediken en navolgen, en aan het zuiden, noorden en oosten, althans aan zij die daar hetzelfde doen.
Je hebt gefaald, Geert, en wat me hierin nog het meest verontrust, is dat je partij (de PVV) een link heeft geplaatst naar je “film”. Dat kan niet. Dat past een democratische partij niet. Zij moeten jou niet tolereren. Een democratische rechtstaat heeft haar grens, en dat is de vrije meninsguiting. Mening, maar geen politiek mandaat. (Of is het weigeren van een politiek mandaat ook het weigeren van een ‘mening’? Wat betekent dat woord eigenlijk? Hoe rekbaar is het westen?)
De evenwichtsbalk.
Fuck. 
Dat je bovendien de mensen van de website die je voor je ejaculatie gebruikte, in gevaar bracht, kan er bij mij niet in. Zij hebben dan ook gelijk dat ze je “film” weren, al kost het ons weer een stukje vrije meningsuiting.
Al wat je hebt bewerkstelligd, Geert, is een nieuwe stap in het onderuit halen van de democratie. Hoe kon je verlangen dat mensen uit vreemde culturen zich aanpasten aan jouw waarden? Aan deze verwerpelijke waarden?
Wat mij betreft ben je niet veel beter dan hoe je hen wilde afschilderen.
 
** Inderdaad, zeggen dat we jou negeren terwijl ik dit stuk schrijf is contradictorisch. Laten we het houden op het therapeutische genoegen eens een volwassen debat te kunnen aangaan – dat is al twintig jaar geleden, wat dit onderwerp aangaat. Tijd voor de échte confrontatie.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s