Regering tot juni 2009

Als het meezit, is Yves Leterme nog geen twee jaar premier en kunnen we in juni 2009 nog eens gaan kiezen – dit keer voor een capabeler politicus, hopelijk, met meer visie en (Belgisch) staatsmanschap.

Dat valt af te leiden uit het document dat Jean-Luc Dehaene hiernaast in zijn hand houdt. Daarin wordt onder meer het idee aangestipt van een tijdelijke ‘hervormingsregering’ die al in juni 2006 zal worden ontbonden. Klik vooral voor een grotere (als je goed kijkt: leesbare) versie. Er staan nog een aantal verrassingen in.

Als het nog wat meer meezit, wordt Leterme niet eens premier van die overgangsregering, maar die kans is haast onbestaand. Maar wat nog kan meezitten is dat die regering het niet eens twee jaar volhoudt, maar het na een paar maanden al begeeft. Ik pleit niet voor instabiliteit, maar hoe sneller mensen doorhebben dat ze de voorbije verkiezingen bij de neus zijn genomen, hoe beter. Dit land heeft nood aan iemand die het stabiliteit kan bieden, niet aan polariserende machtgeilaards.

Hoe dan ook krijgt Leterme niet waarop hij had gehoopt: nu Albert II een aantal ministers van staat tewerkstelt, wordt de toestand in België uitzonderlijker dan ooit tevoren. En dus uiterst onvoorspelbaar. Ik ben benieuwd.

Spannende tijden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s