Wees psychopaat (2)

waardoor we automatisch weer terecht komen bij de discussie over (de grenzen van) de vrije meningsuiting – bij uitstek in massamedia.

De vrijheid van meningsuiting (zoals vastgelegd in art. 10 van het EVRM) is inderdaad te dierbaar, te belangrijk, te basaal om zomaar te worden ingeperkt. Zelfs een verbod op discriminerende uitspraken vind ik te ver gaan*.

Maar.

Ik vind dat er een nuance moet worden gemaakt: waar wordt aangezet, dus moreel wordt verplicht, tot discriminatie (zoals extreem-rechts en ‘Manhunt 2’ doen**), moeten we de grens trekken. Want dan worden onbekende, mogelijk zwakkere anderen mogelijk negatief beïnvloed en dat is voor mij de plaats waar de individuele vrijheid ophoudt.

Vrijheid eindigt waar die van een ander begint. Ik ben ervan overtuigd dat een extreem spel als ‘MH2’, dat iemand ‘meezuigt’ in een moreel onaanvaardbare wereld en van het moreel onaanvaardbare een nastreefbaar en voorvechtbaar doel maakt, iemands geest inneemt en iemands mentale vrijheid beknot.

Verbieden, dus. Maar oppassen met dat precedent. Of op zijn minst héél hard sensibiliseren.

* Omdat het de deur opent voor een verdere inperking van de vrijheid, telkens dat ‘noodzakelijk’ wordt geacht in de context. Terwijl de richtlijn net ‘contextloos’ is, neutraal, steeds en overal toepasbaar. Ik vind dat we ons moeten hoeden voor uitzonderingen op iets zo positiefs als een recht.

** Zonder die twee over dezelfde kam te scheren.

Foto van.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s