Kiezen: sp.a?

Wat mij betreft doet sp.a het de laatste weken bijzonder goed, zowel communicatief als inhoudelijk.

Als het gaat om het consolideren van de verwezenlijkingen van paars, maar ook wat betreft het toegeven van de fouten die onder Verhofstadt II zijn gemaakt, zijn de Vlaamse ‘progressieven’ – zoals ze dat woord claimen – te bewonderen. Iedereen staat op één lijn. Zeker onder controlefreak Vande Lanotte, maar eigenlijk liepen de socialisten altijd al behoorlijk in het gareel. Een ideologisch neventrekje? Dat valt stevig te betwisten: men wil vooral ‘vooruit’, het verleden speelt nauwelijks nog een rol.

Wat houdt dat gareel dan in? sp.a heeft deze campagne gekozen voor een tweeledig imago: positief en realistisch.

Positief. Zoals blijkt uit de ‘Ja!’-campagne. Geen lege positivistische huls is dat, maar een sterk positief signaal (‘We zijn niet tegen vanalles, maar voor verandering’) dat telkens wordt aangevuld met de immer betwistbare regeringsresultaten of met in de toekomst te realiseren wensen, die verrassend concreet zijn. Ik zou meer zeggen: de programmapunten van sp.a(-Spirit) zijn veruit het meest uitgewerkt. Mijn lof gaat ook uit naar hun bijzonder goed georchestreerde (let op de woordkeuze) en hyperesthetische campagne.

Realistisch. Hoever wijkt de campagne af van het programma, bedoelen we daarmee. Historisch gezien is realisme geen unique selling proposition van het socialisme, verre van. Het met de voeten op de grond staan is ingevoerd onder Vande Lanotte (Stevaert stond er nog ver van af) en de laatste weken nog fel opgevoerd. Maar het nieuwe socialisme is het oude niet en voor het eerst weten de ‘nieuwste’ socialisten beide zelfs te verzoenen.

Arbeiders én hooggeschoolden dus, jong én oud, alle lagen van de bevolking, onder één dak: positief, progressief. Eén lemma: gelijke kansen voor iedereen.

Wat daar realistisch aan is, vraagt u? sp.a gaat er prat op realiseerbare standpunten te verkondigen. U moet het hen nageven dat ze dat op zijn minst proberen. En zoals Vande Lanotte het telkens herhaalt, de laatste dagen: hun programma mag dan ‘het redelijkst zijn van alle partijen’, na 10 juni zullen ze ‘het onredelijkst blijken’. Als we dat mogen geloven, mogen we er ook vanuit gaan dat sp.a ons het meeste waar biedt voor onze stem.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s