Anders

Doe even uw ogen open.

Een campagne tegen discriminatie: je zou er alleen maar vóór moeten zijn. En dat ben ik ook. Maar in het kader van deze denkwijze – daar ben ik weer – vind ik de toon van deze campagne jammer genoeg misplaatst.

Denk even na.

Het – voorziene – schokeffect van dit filmpje, samen met de moraal van ‘moeten’ en ‘niet mogen’ die de tekst op het einde oproept, past helemaal in de retoriek van uitersten die de laatste tijd zo angstwekkend hoog wordt opgedreven: rechts wordt rechtser, links linkser. Het is ‘wij’ en ‘zij’, goed en fout. Het lijkt wel alsof er geen genuanceerde manier meer is om over diversiteit te denken – op zich al een contradictie.

Het debat over diversiteit wordt verengd tot een debat over ‘stigmatiseren’. Wat niet wegneemt dat de boodschap in dit filmpje heel juist is. Dat wil ik even benadrukken. Mensen wórden ook gestigmatiseerd en dat is fout. Maar de ‘stigmatiseerder’ daar zo nadrukkelijk op wijzen, zal hem verder in zijn hoekje duwen. En een kat in het nauw…

…kun je best duidelijk maken waarom ze niet bang hoeft te zijn, in plaats van eens luid te brullen. Anders eindig je met schrammen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s