Ja!

De ‘Ja!’-campagne waar ik me onlangs achter schaarde blijkt nu de verkiezingscampagne van sp.a-Spirit te zijn. Waarop ik alleen maar deze dooddoener kan poneren: goed bezig.

Okee, dit is de zovéélste ‘campagne met een positieve boodschap’ (zie ook de ‘Open’ in VLD en het ‘goed bestuur’ van CD&V), maar tegenover die negativo’s van VB en NV-A heb je tenminste een positieve meerderheid. Sowieso. (Blijft de vraag natuurlijk: wat doet Groen!?) Bovendien komt er achter de op zich vrij inhoudsloze en emotie-opwekkende ‘Ja!’ telkens een inhoudelijke boodschap.

Zelfs Pietel is al mee. Wat ooit anders was. Al had hij het vooral, voor alle duidelijkheid, over de anonieme status van zijn stalkers.

Hoe dan ook is de ‘Ja!’ van sp.a niet het zoveelste dode marketingstraatje, maar een woord waarachter een hele filosofie schuilgaat. Al is net dat het grote dispuut: welke filosofie? Een vooruitgangsfilosofie? Hoef je daarvoor solialist te zijn? En waarvoor staat die ‘S’ dan nog?

U moet toegeven dat het u vooralsnog onduidelijk is wat het nieuwe socialisme is. In de jaren negentig was dat: weg van de arbeider. Nu wil men ook die arbeider betrekken, in een verhaal ‘voor iedereen’. verhofstadt lijkt nog gelijk te krijgen ook, als hij stelt dat alle partijen die niet de zijne zijn het groepsgevoel prediken.

Maar waar schuilt dan dat “gevaarlijke” groepsgevoel in ‘Ja!’? Vooralsnog lijkt sp.a zich van andere partijen te onderscheiden door een luid vooruitgangsoptimisme, het ietwat gedemodeerde maakbaarheidsgevoel, het idee dat het nog altijd beter kan, overal, voor iedereen.

En op die manier is het mdoerne socialisme nietsmeer of minder dan het socialisme toen het, eind negentiende eeuw, ontstond: een blik op een betere toekomst voor zij die dat willen. Al gaat dat soms ten koste van zij die het nu al goed hebben. Misschien is dat de werkelijke breuklijn tussen voor- en tegenstanders.

Foto: sp.a

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s