Barricaden

U hebt vast al gehoord dat de Poolse nazi-regering (wat een contradictie) homoseksuelen het recht op werk heeft ontnomen.U leest voorgaande zin nu nogmaals.

Ik vraag me af waarom er niet massaler op de barricaden wordt gesprongen en waarom, vooral, Europa’s instellingen hier niet feller tegen optreden. Van mij hoeft u niet pro-homo te zijn, maar mensen op basis van hun seksuele voorkeur hun inkomen ontzeggen lijkt mij toch zéér in te druisen tegen een zeker “verdragje”. Met de voeten getreden wordt het, en Europa doet niets.

Waarom niet? Polen is vriendjes met Amerika, en Amerika is de onafhankelijke variabele, de beslissende factor, de vinger op de rode knop in de wereldeconomie en -politiek. Waarom datdoor Rusland zo fel gecontesteerde raketschild van de VS er uitgerekend in Polen komt, vroeg u?

De enige die nog fel durfde te reageren tegen die geschifte tweeling uit de hel was Freya Van den Bossche, dinsdag. En Karel De Gught, de enige liberaal met een hart én ballen. Mensen met moraal.

Waar blijft de rest van Europa?

Advertenties

 1. hidh

  Het ligt toch wel iets genuanceerder hoor… De belangrijkste jacht is momenteel op ex-communisten en vermeende ex-communisten, die bedreigd worden met een Berufsverbot (alsof in een land dat 40 jaar door communisten geregeerd is ook maar iemand geheel smetvrij kan zijn). Dat heeft inderdaad de kenmerken van een heksenjacht en het is ook officieel regeringsbeleid. De wet waarmee de regering dat wil doen is nu vandaag wel door het hooggerechtshof ongeldig verklaard, maar dat de regering het daarbij laat zitten is onwaarschijnlijk.

  Dit is dus inderdaad vrij ernstig. Maar de behandeling van homo’s in Polen is daarmee echt niet vergelijkbaar. Zeker bestaat de regering (en trouwens vrijwel de gehele Pools politiek) uit een stel gefrustreerde homohaters (met de premier als vermoedelijke verdoken nicht), die erg zijn best doet om het homo’s moeilijk te maken (verbieden van Gay Pride, gewauwel over het huwelijk en homoseksuele “propaganda”). Maar vooralsnog zijn er niet, zoals voor ex-communisten, wetten in de maak die homo’s uit hun beroep zouden zetten. Dat verhaal klopt gewoon niet.

  (er is wel een lagere ombudsvrouw die iets in die richting gezegd heeft, maar ten eerste was zij niet bevoegd voor dit onderwerp, en ten tweede is van regeringszijde negatief op die suggestie gereageerd)

 2. joen

  Bij deze: bedankt voor de aanvulling – hoe ik het heb verwoord, was iets minder genuanceerd. 🙂 Maar mijn kritiek op Europa’s non-respons op de politieke état-de-vivre in Polen blijft hiermee wel overeind. Een stuitend voorbeeld van wat er gebeurt als extreem-rechts aan de macht komt, dat is het.

  Een goede debatvraag zou dan ook zijn: hoort Polen wel bij de EU? Of is Polen een exponent van iets wat eigenlijk in elk Europees land leeft?

 3. hidh

  Goede vraag 🙂 De Polen wel, de Poolse politici niet. denk ik.

  Volgens opiniepeilingen en gewoon in de dagelijkse praktijk zijn de Polen een stuk genuanceerder en pragmatischer dan de officiële lijn van kerk en staat. Maar de politieke klasse in Polen bestaat uit “allemaal idioten” (zo ondiplomatiek heet het ook in diplomatieke kring buiten Polen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s