Goose – Bring It On

Goose‘ eerste studioalbum is wat mij betreft nu al één van de klassiekers uit de Belgische muziekgeschiedenis. De grootste Vlaamse revelatie in jaren. De coolste glitterschijf in lange tijd: breng zonnebril en oorwarmers mee.

Waarom dan die onderkoelde drie planeetjes?

Omdat Goose veel meer kan. Beter. Omdat dit hun debuut is. En omdat er liedjes opstaan die je na zeven keer nog niet ‘pakken’, zoals ‘3T4’ en ‘Safari Beach’. Omdat ‘Check’ eigenlijk geen liedje maar een intro is. Omdat op sommige momenten de cool iets te veel gaat overheersen en je begint te hunkeren naar wat emotie en warmte. Omdat herhaling bij nader inzien troef blijkt. Omdat ‘Good Times’ er niet opstaat. Tot daar: de minpunten.

Het enorme pluspunt is dat u, Goose opzettende, meteen de gaafste kick-ass kikker van de stad wordt.

Uw urbane tred zal worden vergezeld van de vetste beats, de poster-dan-postst moderne riedels en de ijzigste teksten, waarop opeens, wanneer u nietsvermoedend de straat oversteekt, een elektronische baslijn met de allures van een straaljager onder de zeespiegel uw hart doet stoppen… – en dan sneller doet slaan. Uw maag zal wensen dat ze toch die betonlaag had aangelegd. Absoluut hoogtepunt is daarbij ‘British Mode’, waarna u denkt: ‘vettiger kan het niet meer, ik voel me nu een hippere vogel-op-speed dan die specht daar’. En dan hoort u voor het eerst in uw leven ‘Bring It On’ (liedje vier, mensen), een ijsschots die in het midden de Titanic niet ramt, maar ràmt, en ràmt en ràmt… en denkt u…

OH. MY. G.

De Goose-formule is weergaloos. Bij momenten doet ze denken aan een kruising tussen Soulwax, LCD Soundsystem en een olifant die in uw huiskamer een betonblok vertimmert. Maar, beste geschoeide kinderen: ze blijft af en toe nog iets te veel een formule. Graag had ik op de nu al fenomenale Plaat Twee van deze Kortrijkzanen wat meer echte songs gehoord, met kippenvelmelodieën en teksten die mijn bloed doen koken. Dan pas zal er werkelijk stoom zijn.

(Een betrouwbare bron melde mij overigens dat Goose veruit het beste concert gaf op Stubrupuntuit. Live is er blijkbaar al wèl stoom.)

Video: ‘Bring It On’ live in Berlijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s