“VLD Iets”

U hebt intussen al vernomen dat VLD en Vivant onder één naam naar de verkiezingen gaan. Wat u ook denkt, maar wat niet waar is, is dat Vivant niet meer zou bestaan. Dat werd ten onrechte in de media gezegd vandaag. Enkel de naam van het kartel verandert, waarbij de naam ‘Vivant’ uit het verkiezingslandschap verdwijnt.

De vraag waar iedereen dan van wakker ligt, is natuurlijk welke naam de lijst zal krijgen. Het wordt alleszins ‘VLD’ gevolgd door een adjectief, “VLD Iets” dus, of een adjectief gevolgd door ‘VLD’: “Iets VLD”, in dat geval. Maar wat is Iets? Zondag krijgen we zekerheid, maar ik ben nu al nieuwsgierig.

Dus ging uw speurneus op onderzoek uit en ontdekte hij dat de volgende mogelijkheden plausibel zijn – daarbij geholpen door de impact van een zeker “internet”:

  • ‘openVLD‘: een zeer waarschijnlijke naam, als u het mij vraagt, omdat ze zowel puur liberalisme als progressiviteit veronderstelt en dat is precies hoe VLD zich wil positioneren. De domeinnaam openvld.be is trouwens geregistreerd door VLD op 8 januari.
  • VLD-Lila: als u het mij vraagt een belachelijke naam (wegens een lelijke kleur voor mietjes), maar de domeinnaam vld-lila.be is geregistreerd door VLD en wel op 17 januari. Bovendien klopt de associatie met paars (de enige mogelijke coalitie voor VLD) en schijnt lila zelfs een vleugje groen te bevatten… Bovendien is lila een vrouwelijke kleur, wat een communcatiestrategie van de hand van Noël Slangen kan verbergen. We might have a winner. Maar zelfs dan wordt dit een eenmalig project, want sinds de Verlichting is het liberalisme nu eenmaal blauw. Een verkiezingsstunt is het, een laatste wanhoopspoging om paars een nieuw elan te geven.
  • ‘De liberalen’: de domeinnaam deliberalen.be werd al op 27 oktober geregistreerd (zie boven), maar is geen adjectief. Kan nog worden gebruikt als slagzin. Blijft over: ‘liberaal’, misschien?

Deze adjectieven komen nog in aanmerking:

  • ‘Blauw: weinig waarschijnlijk wegens te belegen en te rechts: doet denken aan de donkerblauwe periode waarmee we vooral individuen als ene J.M.D. associëren.
  • ‘Progressief: alleszins hét modewoord van de laatste tijd bij de VLD. Kan nog worden weggegooid wegens ‘te moeilijk’ voor de grote volkspartij die men wil worden.
  • Iets met vrij of vooruit, als ze dan toch naar de bakermat van het liberalisme willen terugkeren.

U kunt ook forummatig discussiëren over de nieuwe naam, maar gezien het gemiddelde niveau van de fora op De Standaard Online (waarop ook de verkeerde berichten over het einde van Vivant werden gepost), lijkt me dat een nutteloze bezigheid. U ziet maar. Ik stem toch lekker niet op VLD.

Ik moet wèl toegeven dat VLD zeer goed bezig is. De partij is aan een remonte bezig, let op mijn woorden. Die G. Verh. heeft er goed aan gedaan die N. Sl. in te huren.

Advertenties

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s