Loebassen

‘Loebassen’ heette de avond, verwijzend naar de enkelvoudsvorm van dat woord, tevens de titel van Henk Rijckaerts eerste avondvullende zaalshow. Henk Rijckaert was de reden waarom we in jeugdcultuurcentrum Toneelatelier (TAL) in Aalst waren – anders kom ik niet echt vaak op zulke plekken. Maar ook de twee voorprogramma’s, waarvan het eerste er geen bleek te zijn, konden een glimlach op ons gelaat toveren.

De eerste langgerekte glimlach van de avond kwam er door een gezellig, warm gevoel. Misschien kwam hij er door de kleine afmetingen van het zaaltje, misschien door het stuntelige gebrek aan podiumervaring van zanger Jan-Bart (een paar pinten en wat bindteksten zouden helpen, J-B…) van het groepje op het podium. Misschien kwam die glimlach er wel doordat we wisten dat we nog aan het lachen zouden worden gebracht door comedians, doordat de groep Aalsters was of gewoon doordat Tot Morgen, want daar heb ik het over, eigenlijk wel góed was. Natuuurlijk konden sommige (of vele?) van hun teksten wat verbouwingen gebruiken (ze leden aan het typische fenomeen waar ik als 14-jarige dichter ook aan leed: elke tekst laten beginnen met ”s Ochtends om half negen’ of ‘In de duistere verte’), leken sommige liedjes qua structuur wat te veel op elkaar (de mondharmonica op het eind…) en mogen ze hun Engelstalige repertoire van mij gewoon schrappen, kortom: natuurlijk is dit geen volgroeide band, maar er zit echt iets in. Luister.

Na de pauze mocht Tim Foncke ons opwarmen voor het comedygedeelte van de avond. Ik had op voorhand al het een en ander bij elkaar gegoogled en wist dus dat ’s mans repertoire niet onbesproken was gebleven in het verleden: publiek dat niet lachte, publiek dat hem (in Le Bal Infernal, overigens) uitjoelde. Controverse zou abstract ontmoeten, zo had ik geleerd uit dat googlen. En zo geschiedde inderdaad, waarbij rare Tim mij (en de rest van het publiek) de eerste minuten plat kreeg van het lachen, maar dan over platte kak begon en zijn humor net zo lauw werd. Moppen over de al dan niet vochtige genitaliën van Moeder Theresa kunnen ongetwijfeld grappig zijn (anything goes), maar niet deze keer, want het loutere feit dat de kut van… nat is, is niet grappig. Foncke oogstte dan ook hoe langer hoe minder bijval. Kijk eens of ú Tims humor begrijpt: de cartoons die hij samen met Glenn D’Hondt maakt. Ik vind er geen hol aan.

En toen was er Henk, Henk Rijckaert, ook wel bekend als ‘lief’, met zijn ‘Loebas’. En ‘Loebas’ is zeer knap. ‘Loebas’ zit erg goed in elkaar. Loebas is eerlijk, charmant, er steeds krèk op en bovenal grappig. In dichte pakken, als de puree van uw bomma, dromt de humor – overdacht, doorleefd en nooit naast de kwestie – uw oren in en blijft hij in uw keel plakken, waar hij nog dagen na de voorstelling woelt en wentelt. Maar dan op een positieve manier… En u wilt het allemaal nog eens zien, om te weten te komen hoe hij dat nu eigenlijk allemaal in elkaar heeft gestoken. Het was nagenoeg perfect, m’neer. Hoogst amusant, m’vrouw. O ja: Henk doet typetjes, en die zijn goed. Vooral ‘de papa’ en ‘de kleine Henk’. Typetjes in een verhaaltje: vinden we dat leuk? Ja. Verwacht stand up comedy, verkleed als cabaret.

Want Henk werkt niet alleen op uw lachspieren (hij gaat niet voor de bulderlach, zegt hij zelf), maar bespeelt al uw emoties als de snaren van zijn gitaar (wat een analogie!). Met die gitaar (wat een overgang!) tovert hij een paar héél mooie liedjes tevoorschijn, waarbij zijn stemtimbre doet vermoeden dat hij elke avond iets met honing en warme melk doet. Die liedjes zijn zelfs zó mooi en Henk brengt ze zó charmant dat u midden in een humoristische voorstelling even kippenvel krijgt. Waarop het licht aangaat en u weer midden in het park staat, waar de volgende reeks grappen zich ontrolt. En wie Loebas is… Gaat u gewoon kijken.

Foto van Tot Morgen door Griet Neukermans; van Tim Foncke door Libertyvalance; van Henk Rijckaert door Evelien Den Tandt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s