Second Life. Even stilstaan

Om en bij de 2.000.000. Dat is het aantal mensen dat een virtueel leven heeft opgebouwd op Web 2.0-uitwas Second Life.

Het lijkt niet eens zo veel, in vergelijking met de miljarden mensen op onze ‘tastbare’ planeet. Maar als je weet dat slechts 157.719.880 van die mensen toegang heeft tot breedbandinternet, stijgt het percentage al dan niet regelmatige Second Life-gebruikers tot 1,3 op honderd. Dat is veel, als je weet dat dat aantal het komende jaar nog sterk zal stijgen.

Wie zijn al die mensen, die de hele dag voor hun scherm doorbrengen? Waarom brengen ze de dag daar door, in een tweede leven?

Waarom niet op straat, in de zon? Zijn ze arm? Depressief? Hebben ze geen vrienden? Of zijn ze ‘alleen maar’ internetverslaafd en lijdt hun sociale leven gigantisch onder hun uit de hand gegroeide hobby?

Wat relatief nieuw is, is dat ook bedrijven op de kar springen – Humo pioniert voor Vlaanderen. Virtuele SL-dollars worden zelfs al voor écht geld verruild, zodat ook mensen die niet voldoende credits kunnen verzamelen, een huis kunnen kopen in de virtuele wereld. Met andere woorden: mensen geven geld, soms véél geld, uit aan iets dat niet echt bestaat. Zelfs het Amerikaanse Huis Van Afgevaardigden heeft al een evenknie in Second Life. It’s the economy, stupid.

Door dat alles raakt de Second Life-gemeenschap een goed deel van haar zorgenloze karakter kwijt. Maar is Second Life ooit zorgenloos geweest?

Als communicatiewetenschapper moet ik daar eerst op zeggen dat tien jaar geleden de opkomst van het internet al werd gezien als een verschraling van het sociale leven, terwijl het, indien m-a-t-i-g gebruikt, net een enorme hulp kan zijn om mensen te ontmoeten, om te communiceren met mensen die je wel of niet in het dagelijkse leven tegenkomt, en om kennis over de samenleving te vergaren die je kunt gebruiken in het opbouwen van je sociale contacten. Met andere woorden: tinternet is een middel om ‘sociaal kapitaal te vergaren’, zoals sociologen dat zouden zeggen.

Met Second Life (SL) ligt dat anders. SL wordt meer en meer een exacte kopie van de westerse samenleving, maar dan met meer mogelijkheden. Tot voor kort – tot voor de boom en de ontdekking daarvan door de media – waren die mogelijkheden positief. Je kon er zijn wie je wilde, geld was geen probleem, iedereen was gelijk, je kon er zelfs vliegen. Je kon er zijn en doen wie of wat je wilde. Dat geldt niet meer.

Het klonk allemaal heel mooi. SL zou de utopie zijn van het kwadraat van wat ooit tijdens de Verlichting en in de jaren 60 werd gepredikt, en zelfs meer. Jammer voor de visionaire stichters ervan is het ten prooi gevallen aan de ‘Lord Of The Flies’-wet die elke samenleving vroeg of laat moet overbruggen: mensen zijn en blijven dieren. Er zijn wetten nodig.

Deze week werd de eerste SL-miljonaire in een filmpje virtueel bekogeld met penissen. Dat moet iets doen met je.

Het zal niet lang duren voordat de die hard-SL’ers afhaken en een dominantere generatie het overneemt, die in de SL-wereld wetten zal stellen: eerst ethische, dan economische en tot slot politieke wetten. Het zou me zelfs niet verbazen mocht er een soort oorlog van komen.

Maar waar moeten die 2.000.000 mensen intussen naartoe? Wie waren ze en waarom zochten ze hun heil in een nieuwe samenleving op het internet?

Wat mij betreft is – en binnenkort: was – dit een heel interessant sociologisch experiment, als je je erin verdiept. Als het je niet interesseert, is Second Life een hype en zul je blij zijn omdat die snel voorbij zal zijn. Dat neemt niet weg: 2.000.000 mensen zullen verweesd achterblijven, en niemand zal ooit weten wie ze waren en hoe het men hen ging.

Hoe het met hen zal vergaan.

Advertenties

Eén reactie

  1. Stephane

    Ook nog een opvallend feit. Virtueel is het al een multi-miljoenen economie. Maar om virtueel geld te bekomen, moet je natuurlijk hard verdiende valuta omzetten en dit ten voordele van de makers, die naar ik weet al een aanzienlijk zakencijfer realiseren. Ach iedereen heeft het recht om zelf uit te maken wat hij / zij doet met hun geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s