An Inconvenient Truth

‘An Inconvenient Truth’ is een zeer innemelijke, bewustmakende en interessante documentaire.

Ware het niet dat je, als je al een beetje politiek bewust, hoger geschoold of ethisch bewust was, je geen echt nieuwe informatie krijgt en je vooral let op de manier waarop Al ‘I used to be the next president of the United States’ Gore zijn verhaal vertelt. En die manier is niet alleen heel charmant, maar ook zeer doelgericht.

Nergens vervalt hij in – voor het brede publiek – enigmatische moeilijkheden. Overal omzeilt hij vakkundig elk wetenschappelijk tegenargument. Elke zin, elke grafiek en elke ‘persoonlijke tussenkomst’ (aan de hand van autobiografische filmpjes – mét melodramatische pianomuziek) is bewust gekozen en wordt op het, communicatietechnisch, juiste moment ingelast.

Daardoor is ‘An Inconvenient Truth’ weliswaar geen drastisch wereldschokkende film geworden en wel een zuivere propagandafilm. Maar het is bovenal een film die het brede publiek bereikt en bewust maakt van de bedoelde boodschap, en daarin moet je voor Gore je pet afzetten. De laatste jaren heeft de man niets anders gedaan dan de wereld rondtoeren met zijn apocalyptische boodschap, en het werkt ook nog.

Hoe vaak lees je immers niet, dezer dagen, in de krant hoe drastisch het klimaat verandert? Vandaag nog hoorde ik op de radio dat dit alweer de warmste januari is sinds de metingen. 2007 zou het warmste jaar ooit worden. In De Morgen van eergisteren stond dat Scandinavië binnen 40 jaar (niet minder!) een middelands zeeklimaat zal hebben. Het veranderende klimaat is zelfs hét politieke item van de komende verkiezingen (naast ‘paars of oranje’ en nieuwe communautaire vraagstukken).

Dat moet je Gore nageven. Hij heeft zijn boodschap uiterst helder en doelstreffend verpakt.

Moet je daarom ‘An Inconvenient Truth’ ook zien? Jazeker. Verwacht geen hersenblazende regie of uitstekende acteerprestaties, verwacht geen spanning of intriges. Verwacht, met andere woorden, geen narratieve film. Dat is het ook niet. Maar deze documentaire is heel goed gemaakt, (meestal) heel ‘sluitend’ wetenschappelijk en uiterst overtuigend, waardoor ook jij de komende weken je verwarming een graad lager zult zetten. Al was het maar voor die arme verdrinkende ijsberen.

Kijk zeker ook eens op de officiële website.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s